Úvodem k Japonské kuchyni

8. listopadu 2009 v 16:48 | Ann |  Jídla

Mnoho lidí má tendenci plést si japonskou kuchyni s kuchyní čínskou. Přitom je mezi nimi řada rozdílů - v čínské kuchyni se často připravují pokrmy rychlým smažením, zatímco v Japonsku se oleje používá méně, pánve se vymašťují lojem, vaří se v páře nebo se dusí na směsi oleje, rýžového vína a sójové omáčky. Někdy se v japonské kuchyni připravují pokrmy přímo na dřevěném uhlí bez použití tuku. V Číně se rovněž podává valná většina pokrmů teplých, zatímco japonské recepty jsou často založeny na principech studené kuchyně (jí se studená rýže, chlazené nudle apod.) Japonská kuchyně upřednostňuje přirozené, přírodní chutě pokrmů, hlavními dochucovacími prostředky jsou pouze sójová omáčka, rýžové víno a glutasol. Jako koření se používá zázvor, zelený křen Wasabi (v naší kuchyni možno s přimhouřením oka nahradit naším klasicky používaným křenem). Z hlediska zdravé výživy je japonská kuchyně jednou z nejzdravějších na světě. Jejím důležitým prvkem je velká spotřeba syrové zeleniny a ovoce, hojné využívání ryb, omezené použití tučného masa a mírné používání oleje.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama